Estonia pst 5a
630 6508  ∕  5690 1707

Vene tn 6
644 1149  ∕  5887 7165

Telliskivi 56
6733 965  ∕  5330 3390

info@kultuur.ee

Tallinna Rahvaülikool

Usume elukestvasse õppesse. Pakume teoreetilisi ja praktilisi kursusi erinevates eluvaldkondades.

Kontakt Liitu uudiskirjaga

Estonia pst 5a
630 6508  ∕  5690 1707

Vene tn 6
644 1149  ∕  5887 7165

Telliskivi 56
6733 965  ∕  5330 3390

info@kultuur.ee

Kontakt

Liitu uudiskirjaga

Kõik kursused

Kuidas orienteeruda töödeldud toidu ja lisaainete maailmas?

Lühikursuse raames sukeldume töödeldud toidu maailma, kus lahkame komponente, mis jäävad sageli toretsevate pakendite tagaküljele peitu. Kursus teeb lühiülevaate olulistest organismi funktisoonidest nagu soolestik ja mikrobioom. Sissejuhatavalt toob juhendaja näiteid tänapäeva inimeste seedetrakti seisunditest ja kuidas see inimese tervist mõjutab. Sellele tuginedes vaatame, mis peitub meie tänapäeva toidus, mis meie mikrobioomi sellisel kujul mõjutab. Teemad, mida käsitleme on töödeldud toidu erinevad astmed, lisaained, lõhna- ja maitseained, muud terviseohud, suhkur ja selle erinevad nimetused. Kursus on loodud selleks, et pakkuda teadmisi teadlike otsuste tegemiseks.

Kursus on mõeldud neile, keda huvitab, mis peitub nende igapäevastes toidutoodetes ning kes soovivad varustada end tööriistadega, mis aitavad orienteeruda töödeldud toiduainete keerukas maailmas. Samuti aitab õpitu mõista lisaainete mõju ja toetab tegema teadlikke valikuid tervislikuma eluviisi suunas. Selle kursuse lõpuks oled valmis muutma oma suhet toiduga edendades läbipaistvat ja tähelepanelikku lähenemist sellele, mida tarbid.

Kursus teemade lõikes:

  • lühiülevaade inimese tervisest ja miks on seedimine (mikrobioom) üks olulisemaid terviselülisid; milline näeb välja tänapäeva inimese mikrobioom ning mis seda mõjutab;
  • töödeldud toiduainete määratlemine;
  • kuidas lugeda toote etikette;
  • mis on E-ained, millised on kõige levinumad ning milliseid peab eriti hoolega toidus jälgima;
  • mis on lõhja- ja maitseained;
  • muud ohud meie toidus nt akrüülamiidid, PAH-id, bisfenoolid, mikroplast;
  • suhkrute liigid ja nende mõju;
  • varjatud suhkrud töödeldud toitudes;
  • kuidas teha paremaid valikuid.

Kursuse läbinu:

  • on omandanud arusaama töödeldud toidust, toidu lisaainetest (E-ainetest), lõhna- ja maitseainetest ning nende võimalikust mõjust tervisele;
  • on teadlikum, kuidas teha paremaid valikuid ning tuvastada peidetud suhkruid, samuti võimalikke terviseohte tarbitavates toiduainetes;
  • teab, et tal on õigus teha informeeritumaid toiduvalikuid ning seeläbi tagab puhtama ja tervislikuma toidu nii endale kui ka oma perele.

Õppekavarühm – Keskkonnateadused
Tutvu õppekorralduse alustega

Aeg

neljapäeviti
29. veebruar ja 7. märts 2024
kell 18.00–19.30

Maht

4 akadeemilist tundi

Hind

28 eurot

Koolitusjuht

Erena Reilent

5887 7165

erena.reilent@kultuur.ee