Estonia pst 5a
630 6508  ∕  5690 1707

Vene tn 6
5887 7165

Telliskivi 56
6733 965  ∕  5330 3390

info@kultuur.ee

Tallinna Rahvaülikool

Usume elukestvasse õppesse. Pakume täiskasvanud õppijale kursuseid erinevates eluvaldkondades.

Kontakt Liitu uudiskirjaga

Estonia pst 5a
630 6508  ∕  5690 1707

Vene tn 6
5887 7165

Telliskivi 56
6733 965  ∕  5330 3390

info@kultuur.ee

Kontakt

Liitu uudiskirjaga

Kõik kursused

E-kursus. Töödeldud toit, e-ained ja muud keemilised ohud

Tänapäevane toidulaud sisaldab palju töödeldud tooteid, mille koostis võib tunduda keeruline ja sageli arusaamatu. See e-kursus aitab sul mõista, millised keemilised ained võivad toidus esineda – olgu need tahtlikult lisatud või sinna sattunud tootmise ja töötlemise käigus.

Kas oled kunagi vaadanud toidupakendit ja mõelnud, mida kõik need E-ained ja võõrapärased nimetused tegelikult tähendavad? Või kuulnud midagi “ülitööstuslikust toidust”, aga pole päris kindel, mis see on?

See kursus on sinu võimalus astuda samm teadlikuma toidutarbimise suunas.
Uurime koos, mis tegelikult on su toidus, kuidas need ained sinna satuvad, ja mida saad sina tarbijana teha, et langetada paremaid valikuid – enda ja oma lähedaste tervise nimel.

Sa ei pea olema toiduteadlane – piisab huvist ja avatud meelest.

Kursus sobib kõigile, kes soovivad suurendada oma teadlikkust toidu koostise, päritolu ja keemilise ohutuse kohta. Varasemaid eriteadmisi ei eeldata – alustame lihtsatest põhimõtetest ning liigume sügavama mõistmiseni.

NB! Koolitus ei ole järelvaadatav!

Koolituse eesmärk

Koolituse eesmärk on anda osalejatele praktilised teadmised töödeldud toidu, E-ainete ja teiste keemiliste ohtude kohta meie igapäevases toidus, et võimaldada tervislikumaid ja teadlikumaid toiduvalikuid.

Koolituse sisu:

  • Toidu päritolu tundmise olulisus
  • Töödeldud, pritsitud ja kõrgtehnoloogiliselt muundatud toit
  • E-ained: miks neid lisatakse ja millised neist võivad olla ohuks
  • UPF ehk ülittööstuslikult töödeldud toit
  • Pestitsiidid nii põllumajanduses kui koduaias
  • PAHid ja akrüülamiidid toidus (sh koduköögis)
  • Raskmetallide mõju tervisele
  • Veterinaarravimite jäägid toidus
  • Mükotoksiinid ja taimsed toksiinid
  • Nitraadid

Koolituse läbinu:

  • mõistab, miks on oluline teada toidu päritolu ja töötlemisviise;
  • tunneb ära sagedamini kasutatavad E-ained ning oskab hinnata nende mõju tervisele;
  • oskab eristada looduslikke ja inimtekkelisi keemilisi ohte toidus (nt pestitsiidid, raskmetallid, jääkained);
  • teab, mis on ülitööstuslikult töödeldud toit (UPF) ja miks selle tarbimine võib olla terviserisk;
  • suudab hinnata erinevaid toiduga seotud riske ja teha teadlikumaid valikuid tarbijana.

Õppekava rühm: Toiduainete töötlemine
Tutvu õppekorralduse alustega

Aeg

10.märts, kell 18.00-19.30

Maht

2 akadeemilist tundi

Hind

18 eurot

Koolitusjuht

Kristi Voll

5690 1707

kristi.voll@kultuur.ee

Asukoht

veebikeskkonnas Zoom