Siin koolitusel õpitakse valmistama lihtsaid ja kiiresti valmivaid aasiapäraseid toite lillkapsast, läätsedest ja mangost, ning teadvustama, kuidas toitu vähem raisata (nn zerowaste’i põhimõtet).
Menüüs:
- lillkapsariis – tegelikult on selles sõnas riis jutumärkides, sest riisi see roog ei sisalda. Tegemist on lillkapsaga, mis riivitakse ning seejärel praetakse ja maitsestatakse. Antud roog on kiudaineterikas, süsivesikutevaene ja täistaimne;
- terav kleepuv lillkapsas – tegemist on aurutatud lillkapsaõisikutega, mille juurde valmistame saumikseriga purustatud köögiviljadest kastme. Maitsestamiseks kasutame paprikapulbrit, küüslauku, riisiäädikat, seesamiseemneid, rohelist sibulat jne. Antud retsepti järgi võib valmistada ka teisi köögivilju (suvikõrvitsat, baklažaani);
- terav läätsesupp – kuna läätsed on kõrge valgusisaldusega ja nende valk on üks paremaid asendamatute aminohapete allikaid, mida inimene ka hästi omastab, siis võiks läätsedest ning ka teistest kaunviljadest valmistatud road igapäevaselt meie söögilaual olla. Tegemist on lihtsalt ja kergesti valmiva supiga. Lisades supile tšillit, saame mõnusalt vürtsise supi jahedate ja rõskete õhtute söögilauale;
- aasiapärane külmkapitühjendussalat – selle salati valmistamise juures räägime ka zerowaste’i ehk nullkulu toitumisest: kuidas toitu mitte raisata ning mida maitsvat näiteks külmkapis olevatest üksikutest köögiviljadest valmistada;
- stiky rice – traditsiooniline Kagu- ja Lõuna-Aasia magustoit, mida valmistatakse kleepuvast riisist, värskest mangost ja kookospiimast. Mangot kutsutakse“puuviljade kuningaks”, kuna mangos on rikkalikult kiudaineid, vitamiine, mineraale, antioksüdante, flavonoide ja ka vaske, mis on oluline vereloomes. Kookos alandab veresuhkrut ning kookoses on märkimisväärne kogus vaske, seleeni, kaaliumi, rauda, fosforit, tsinki ja magneesiumi.
Koolituse läbinu:
- teab lillkapsa läätsede, mango ja kookose kasulikke omadusi;
- teab, mida tähendab mõiste zerowaste;
- oskab planeerida veidi rohkem nullkulu elustiilist lähtudes enda toidulauda;
- oskab kasutada maitsetaimi ja maitseaineid, et lisada söögilauale aasiapäraseid maitseid.
Kui võimalik, siis palun osalejatel kaasa võtta isiklik põll. Nii vähendame koolituse järgselt põllede pesemist, säästes sellega vett ja loodust. Aitäh!
Õppekavarühm – Koduteenindus
Tutvu õppekorralduse alustega
Foto: Jaan Heinmaa