Estonia pst 5a
630 6508  ∕  5690 1707

Vene tn 6
5887 7165

Telliskivi 56
6733 965  ∕  5330 3390

info@kultuur.ee

Tallinna Rahvaülikool

Usume elukestvasse õppesse. Pakume teoreetilisi ja praktilisi kursusi erinevates eluvaldkondades.

Kontakt Liitu uudiskirjaga

Estonia pst 5a
630 6508  ∕  5690 1707

Vene tn 6
5887 7165

Telliskivi 56
6733 965  ∕  5330 3390

info@kultuur.ee

Kontakt

Liitu uudiskirjaga

Populaarsed toiduvalmistamise kursused: klassikast värskete maitseelamusteni

Kui soovid veeta meeldiva õhtupooliku heas seltskonnas uusi oskusi omandadas, ootame sind kokanduskursustele. Tallinna Rahvaülikoolis on alati põnevad toiduvalmistamise kursused.

Toiduvalmistamise kursused ‒ rõõm maitsenaudingust ja heast seltskonnast

Tänapäeval võib tunduda lihtsam Woltist toitu tellida kui ise kokata, ometi on kokanduskoolitused endistviisi populaarsed igas eas osalejate seas. Milline väärtus on vahelduseks köögis mässata nii, et unustad kõik oma argimured, räägib meie blogipostituses Tallinna Rahvaülikooli kokanduskoolitaja Eerika Ossaar. Lisaks kuuleme nippe, kuidas argipäevaõhtul kiiresti tervislik õhtusöök valmistada või külalistele kolme minutiga kohvikuväärne dessert serveerida. Loe blogipostitust allpool.

Kokkamist saab õppida ka kokaraamatu või Youtube’i abil. Miks tulevad inimesed kokanduskoolitusele? 

Raamatud ja Youtube on head inspiratsiooniks, koolitused töövõtete omandamiseks. Ka ujuma õppides on reaalselt vette hüpates hoopis teine tunne kui raamatust teooriat lugedes. Proovisin ise kunagi Youtube’i järgi õppida linnupiima tordi tegemist kulus mitmeid untsuläinud kooke, enne kui õnnestus!

Koolitustel pöörame erilist tähelepanu keerulisematele tegevustele ja ohtudele, näiteks konsistentsi või temperatuuri puhul, räägime nippidest-trikkidest, mis kokkamisel kasuks tulevad.

Teiseks põhjuseks on emotsioon ja vahetu suhtlemine olen märganud, et eriti praegusel ajal inimesed vajavad seda. On südantsoojendav näha, kuidas osalejad saabuvad pärast tööpäeva väsinult, võtavad tassi teed või kohvi, lülituvad ümber ja paari tunni pärast lahkuvad hea tuju ja säravate silmadega. See ühine positiivne energia ja rõõm kokkamisest, millegi uue omandamisest ning kõikide meelte hellitamisest – seda ei anna võrrelda ei ekraanilt ega raamatust õppimisega!

Vaata, millised kokanduskoolitused Tallinna Rahvaülikoolis lähiajal alustavad.

Millises formaadis toiduvalmistamise kursused toimuvad?

Hetkel on toiduvalmistamise kursustel ühes grupis kuni 10 osalejat. Alustuseks räägime kiirelt läbi teooria ja seejärel omandame materjali läbi praktilise kogemuse. Jagame tegevused legoklotsideks ja ülesanded omavahel ära, nii et kõik saaksid tegevusest osa võtta. 

Oma koolitustele katsun valida kolm käiku – eelroa, põhiroa ja magustoidu – mis omavahel kokku passiksid. Koos valmistatud toite naudime koolituse lõpuks ühiselt; kui midagi üle jääb, saab selle koju kaasa võtta. Retseptid enda tehtud märkustega saab kaasa, et maitseelamusi kerge vaevaga taas luua. Loomulikult võib retsepte oma pere maitse järgi “tuunida” – iga inimene on oma kodus peakokk!

Kuidas sünnivad koolituste ideed?

Ideed tulevad elust enesest. Piisab mõnest tuttavate jagatud retseptist või kogetud maitseelamusest, et hakkaksin retsepti timmima kuniks tulemusega 110% rahule jään. Siis põlen soovist seda ka teistele tutvustada. Ka reisimine inspireerib, toon alati reisidelt mõne kokaraamatu kaasa.

Koolituste kavas üritame pakkuda midagi nii esmakordselt tulijatele kui neile, kes on juba varem käinud. Mõned kursused on aastaid aktuaalsed olnud ja jäävad ilmselt veel pikaks ajaks, näiteks makroonide valmistamise koolitus. Teisalt soovime kõik aeg-ajalt kogeda midagi uut. Küsime alati osalejatelt, mida nad veel õppida sooviksid, ja arvestame seda tagasisidet.

Mis on Sinu nipid kiirel perioodil toidu valmistamiseks? 

Mul on päris palju retsepte, mille lõpptulemus kõlab aukartustäratavalt, kuid mida on arvatust palju lihtsam valmistada. Ajamahukate toitude puhul püüan leida võimalusi, kuidas neid lihtsama vaevaga ikkagi oma õiges headuses valmistada. 

Näiteks sellist suurepärast toitude alust nagu puljongit valmistan alati suuremas koguses ja sügavkülmutan portsjonitena. Supid, risotod, kastmed, soolased pudrud, lasanje – kuhu kõikjale see küll valatult sobib! Frikadellisupp valmib veerand tunniga, sest ka frikadellid saab eelnevalt sügavkülma suuremas koguses valmis teha.

Magusasõpradele suurepärane uudis: ka makroonid säilivad suurepäraselt sügavkülmikus mitu nädalat. Võta külmikust välja ja serveeri – seniks, kui tassi kohvi valmis saad, on makroon taldrikul juba toasoe ja valmis nautimiseks! 

Mis on Sinu lemmikroad koduseks õhtusöögiks, (jõulu)pidulauale ja külalistele pakkumiseks?

Koduseks õhtusöögiks: pasta bolognese, ühepajatoit, frikadellisupp, kotletid kartulipudruga, enda valmistatud pelmeenid.

Külalistele pakkumiseks: kartulisalat loomalihaga, kananagitsad salatipadjal, pannkoogid mooniseemnetega ja mustika-apelsini moosiga, Pavlova tort.

(Jõulu)pidulauale: röstitud paprika ja baklažaani salat fetaga, maksapasteet potisaiaga, apteegitilli ja halloumi salat, rebitud sealiha, röstitud porgandid tüümianiga, kartuli-hernetamp, meekook, makroonid.

Paljusid neist valmistame ka Tallinna Rahvaülikooli koolitustel.

Kui soovid veeta meeldiva õhtupooliku heas seltskonnas uusi oskusi omandades, ootame sind kokanduskursustele. Vaata, millised toiduvalmistamise kursused Tallinna Rahvaülikoolis lähiajal alustavad.

Teated

Artiklid

Näitused

Jälgi meid

Head mõtted ja küsimused

Koostööpartnerid