Nagu Skandinaavia köök üldisemalt, on ka Rootsi köök lihtne ja hooajaline ning kätkeb regionaalseid erinevusi. Siiski on mõned road, mida rootslane teab unepealt ja peab Rootsi signatuurtoitudeks. Meie võtame teadmiseks, et Rootsis süüakse pohlamoosi ka seal, kus muu maailm sööb ketšupit, ja asume avastama-valmistama viite toitu, millega kasvavad Rootsi lapsed suureks tänapäevalgi.
Menüüs on:
- Flygande Jacob ehk Lendav Jakob. Iseäraliku koostisega kanapada sisaldab kanafilee kõrval ka banaani, rõõska koort, tšillikastet ja maapähkleid ehk aineid, mis olid ühel lennunduses töötanud rootslasel kapis, kui oli vaja kogukonnaüritusele midagi kostiks kaasa võtta. Roog meeldis väga, retsept pisteti ajakirja ja ajalugu oli sündinud;
- lussebullar ehk lussekatter ehk luutsinasaiad. Safranit rootslased armastavad – sealsed küpsetajad panevad safranisaiakestesse safranit nii palju, et lisaks värvile on seda tugevalt tunda ka maitses. Lussebullareid küpsetatakse absoluutselt kindlasti 13. detsembril, luutsinapäeval, ja tegelikult terve jõuluaja vältel;
- skagenröra ja toast Skagen ehk krevetisalatiga röstsai. 17. sajandi keskpaigas toimunud Taani-Rootsi sõja tulemusena sai Rootsi tagasi mitu Taani võimu all olnud maakonda, sealhulgas ka lõunapoolseima osa, riigi viljaaidaks kutsutava Skåne. Kultuurilised sidemed aga jäid ja nõnda on Taani põhjapoolseim sadam Skagen andnud nime kogu Rootsis armastatud krevetisalatile. Toast Skagen on aga mitmel pool maailmas restoranide menüüs kui luksuslik eelroog;
- kladdkaka ehk pehme sisuga šokolaadikook. Kladdkaka on kook, mis ongi maailma kulinaarias tuntud kui kladdkaka, mitte šokolaadikook ja vahel kutsutakse seda ka lihtsalt Rootsi koogiks. Pehme, kleepuva, peaaegu voolava sisuga lihtsat kooki süüakse enamasti vahukoore või jäätise ja marjadega;
- rootsi lihapallid pruuni kastme ja marineeritud kurgisalatiga. Lihapallidel on kaks saadikut, keda tunnevad ilmselt kõik – Karlsson Katuselt ja IKEA. Valmis lihapalle saab valmistoiduletist ja sügavkülmast, kuid ikkagi peetakse oma koduseid lihapalle parimateks, eriti kui neid süüa koos traditsiooniliste lisanditega – koorese pruuni kastme, hapuka pohlamoosi, sametise kartulipudru ja krõmpsuva kurgiga.
Koolituse läbinu on tutvunud rootsi köögiga ja oskab valmistada menüüs olevaid roogi.
Palun võtke kaasa oma põll ja toidukarp, kuhu saab panna toidu kaasavõtmiseks (juhul, kui toitu üle jääb).
Õppekavarühm – Koduteenindus
Tutvu ka õppekorralduse alustega