Estonia pst 5a
630 6508  ∕  5690 1707

Vene tn 6
644 1149  ∕  5887 7165

Telliskivi 56
6733 965  ∕  5330 3390

info@kultuur.ee

Tallinna Rahvaülikool

Usume elukestvasse õppesse. Pakume teoreetilisi ja praktilisi kursusi erinevates eluvaldkondades.

Kontakt Liitu uudiskirjaga

Estonia pst 5a
630 6508  ∕  5690 1707

Vene tn 6
644 1149  ∕  5887 7165

Telliskivi 56
6733 965  ∕  5330 3390

info@kultuur.ee

Kontakt

Liitu uudiskirjaga

Kõik kursused

Kukkel, sepik, karask

Kui värske kukli ja pehme karaski isu peale tuleb, siis peab hea retsept ja õiged toorained lähedalt võtta olema. Tutvustame ja kasutame jahusid, mis on nisu- ja rukkijahu kõrval varju jäänud: sepiku-, odra ja maisijahu, ning valmistame täidisega krõbeda koorikuga kuklid, rullsepiku, supikuklid, kardemonikuklid ja maisikaraski. Kõige selle varjus maandame sügisstressi ja tegeleme tainateraapiaga.

Koolituse käigus valmistame:

  • täidisega rullsepiku – pärmiga kergitatud tainas valmib suures osas sepikujahust, täidiseks kasutame sulatatud või toorjuustu ja sobivaid lisandeid ning ürte ja riivjuustu. Kergitame tainast, rullime lahti ja uuesti juba koos täidisega kokku. Samuti õpime, kuidas saab sepikule krõbeda kooriku;
  • supikuklid – siin saad nutikalt ära kasutada mis tahes järelejäänud supi, kui selle püreeks töötled. Või ostad mõne valmis püreesupi ja otsustad eri maitsega variante proovides, milline sulle kõige enam meele järele on;
  • krõbeda koorikuga kuklid – õpime valmistama suuri pehmeid, seest õhumullidega ja samas pealt oivaliselt krõbedaid kukleid. Tainas kasutame nisu- ja sepikujahu;
  • maisikaraski – tänu maisijahule on see kenasti kuldkollane, õrnalt magusapoolse mekiga ja isegi natuke õhuline. Maitseb suurepäraselt nii ahjusoojalt kui ka jahtunult, nii moosiga kui ka soolaka võiga;
  • vormikuklid – õpime valmistama mahlaseid ja pehmeid suvikõrvitsakukleid ühest suurest tainamassist, mis kerkib vormis või lausa ahjuplaadil.

Kuklitele määrimiseks valmistame Saksamaal väga levinud leivakatte obazda.

Koolituse läbinu:

  • teab sepiku-, odra- ja maisijahu kasutamise võimalusi;
  • oskab valmistada pärmiga kergitatud tainast kuklite küpsetamiseks;
  • tunneb rullsepiku, maisikaraski, supikuklite, vormikuklite ja krõbeda koorikuga kuklite valmistamise võimalusi ja etappe.

Kui võimalik, siis palun osalejatel kaasa võtta isiklik põll. Nii vähendame koolituse järgselt põllede pesemist, säästes sellega vett ja loodust. Aitäh!

Kui värske kukli ja pehme karaski isu peale tuleb, siis peab hea retsept ja õiged toorained lähedalt võtta olema. Tutvustame ja kasutame jahusid, mis on nisu- ja rukkijahu kõrval varju jäänud: sepiku-, odra ja maisijahu, ning valmistame täidisega krõbeda koorikuga kuklid, rullsepiku, supikuklid, kardemonikuklid ja maisikaraski.

Foto: Mai Grepp

Õppekavarühm – Koduteenindus
Tutvu õppekorralduse alustega

Aeg

kolmapäev
15. november 2023
kell 17.30-20.30

Maht

4 tundi

Hind

48 eurot

Koolitusjuht

Merike Harvo

5690 1707

merike.harvo@kultuur.ee